Какво е Лад

Loading

Лада е и пътя, и целта. Вътрешното, отразено във външното. Това, в което се разтваря отчуждеността, е Лада в сърцето. Лада в Природата. Лада между родствениците. Лада между Боговете и хората. Лада между ЯВ и НАВ. Между енергиите на Силите на душите. Лада между различните лица на Единния. И просто Лад-а (Лада)… от прясната вода в дева прекрасна, на Вишен за жена взета.

Родовият искон е запечатаното в родовата памет очертание на Пътя, по който са вървели нашите Предци, Древната мъдрост. Обичаите. Начинът на живот. Замъкът, който се отключва с ключа на Сърцето на ВсеВишния. Тайнството на Яв. Връвта, съединяваща Рода Земен с Рода Небесен. Доверието, обграждащо вратите на Веданието.

Все-Богът е Един, но неизчислими са Неговите Ликове, съществуващи в Родовото ВсеБожие. В гръмотевичната буря са едни, във водата – други. Земята не прилича на Небето, но кой ще каже, къде свършва Земята и къде започва Небето? Всичко е РОДно, всичко е Родно, близко, свое. Родните Богове ни гледат с хиляди Звездни Очи. Не ни надзирават, не ни следят, просто гледат. Техният поглед е поглед на Вечността, и в безмълвието, техните Гласове глаголят: Не се бой! Ти не си чужд, в този омагьосващ Свят! Ти си част от него и твоето Сърце бие в такт със Сърцето на Света! И ти Ги чуваш със Сърцето си, и със Сърцето си ведаеш. В безмълвието е Любовта.

Човекът не е роб, а работник и съ-Творец с Боговете. Родните Богове са Старшите в Рода наши, а ние всъщност сме Техни внуци. Човекът, както и Самите Богове, е облечен с природните стихии, но не се изчерпва с тях (това не е всичко). Неговата Соб (Духовна природа) е нетленна и неизменна. Душата е податлива на страсти и изменчива. Тялото е временно съсредоточение на четирите стихии: Земя, Вода, Огън, Въздух. След смъртта, Соб се съединява с ВсеБога, Силата на Душата – с Рода Небесен и Предците, а тялото се разлага на стихийните съставки. Тялото след смъртта се предава на Огъня, по исконът творящ на земята.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *